Znamenitosti

Ljubljanska kotlina: tu se nahajajo številne pomembne ustanove, kot so Univerza, Narodna galerija, Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Je turistično središče, v katerem si lahko ogledamo Prešernov trg in kip Franceta Prešerna, Tromostovje, Zmajski most, Nebotičnik, Ljubljanski grad z vzpenjačo, stari mestni trg, Robov vodnjak, park Tivoli ter številne druge kulturne znamenitosti.

Klikni na gumb za dodatne informacije (+), da izveš več o izbranih znamenitostih.

Idrijaza ta del je bil nekoč zelo pomemben tudi idrijski rudnik živega srebra, s katerim je povezane veliko tehniške dediščine. Najbolj znane so klavže (posebne vodne pregrade za splavljenje lesa) in kamšt (črpalka na vodni pogon). 

Umetna ugrezninska jezera: nahajajo se v Velenjski kotlini. Gre za štiri umetna jezera, ki so nastala zaradi pozemeljskega izkopavanja premoga. Ugreznile so se tri večje kotanje, v katerih so nastala Škalsko, Velenjsko in Družmirsko jezero. Najstarejše je Škalsko jezero. Edino jezero pod katerim se izkopavanje premoga še nadaljuje, pa je Družmirsko.

Škofja Loka: je prastaro upravno središče tega območja, nekdaj v lasti bavarskih škofov iz Freisinga. O njihovih bavarskih sledeh pa danes govorijo le še nekateri priimki. Škofja Loka ima izjemno ohranjeno staro mestno jedro z mestnim in spodnjim trgom. V starem mestnem jedru uprizarjajo tudi Škofjeloški pasijon. Besedilo tega pasijona je najstarejše ohranjeno tovrstno besedilo v Evropi.

Za sprehod po Škofji Loki klikni na: ŠkofjaLoka_strasnerana. Vse fotografije so lasten vir in so pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 (priznanje avtorstva – nekomercialno – deljenje pod enakimi pogoji). Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/si/.

Partizanska bolnica Franja: nahaja se v soteski Pasice blizu vasi pri Cerknem. Bolnica je rekonstruiran spomenik nepremične kulturne dediščine iz 2. svetovne vojne. Partizanska bolnica Franja je delovala od začetka zime leta 1943 do maja leta 1945. Zgradili so jo za zdravljenje ranjencev in težjih bolnikov. Bolnico so kasneje rekonstruirali leta 2010 in jo ponovno odprli za obiskovalce.

Z miško pojdi na fotografijo in počakaj, da se izpiše, kaj je na fotografiji.

VAJA

Spodnje fotografije povleci k ustreznemu napisu.

 

◄ MUZEJI