Znamenitosti

Strunjanski križ se nahaja na rtu Krajinskega parka Strunjan in tam stoji že od leta 1600. Narejen je iz kamna in ima več funkcij. Prvo je znamenje, da je v bližini svetišče, drugo pa opozorilo, da je v bližini kopno.

Cerkev Sv. Marije se prav tako nahaja v Strunjanu in je zelo pomembna, saj je poznana kot romarsko središče celotne Istre. 

Tipično solinarsko hišo si je mogoče ogledati v Strunjanskih solinah, kjer je bil nekoč v pritličju prostor za skladiščenje soli, v prvem nadstropju pa so bili stanovanjski prostori za družino. Plitvino Strunjanskega zaliva je človek preoblikoval v soline in s tem ustvaril slano mokrišče.

V Krajinskem parku Sečoveljske soline se nahajajo Sečoveljske soline, ki ohranjajo tradicijo ročnega pobiranja soli na mokrišču, ki ga je ustvaril človek. Stare naj bi bile več kot 700 let, a nekateri pravijo, da so še starejše. Za turiste je najbolj zanimiv ravno predel Fontanigge. Ta del je opuščen, na njem pa je ogromno solinarskih hiš. Sečoveljske soline so predstavljale pomemben prispevek pri trgovanju in gospodarskemu razvoju.

Cerkev Svete Trojice Hrastovlje je romarska cerkev iz začetka 12. stoletja. Nahaja se na vrhu vzpetine nad vasjo, zato je dobro vidna. Nekoč so jo obdali z visokim obrambnim obzidjem, ki je še danes dobro ohranjen. Obzidje je imelo vlogo obrambe pred Turki. Tudi ta cerkev je pokrita s kamnitimi ploščami. V cerkvi je svetovno znana freska Mrtvaški ples, ki jo je naslikal Janez iz Kastva.

Z miško pojdi na fotografijo in počakaj, da se izpiše, kaj je na fotografiji.

Na območju Krajinskega parka Strunjan je danes znan Pinijev drevored, ki so ga zasadili po izgradnji prometnice Koper-Izola-Portorož. Drevored je dvostranski in zajema kar okrog 110 pinij in s tem pridobi ime najdaljšega in najbolje ohranjenega drevoreda v Sloveniji.

V obsredozemskih pokrajinah ne smemo pozabiti omeniti tudi Pirana. Staro mesto leži na polotoku z znamenitim rtom Madona, ki ga krasi svetilnik. Zasnova mesta je srednjeveška, saj so mestne ulice precej ozke, hiše pa blizu skupaj. V Piranu je znan spomenik Giuseppeja Tartinija na Tartinijevem trgu in njegova rojstna hiša. Tartinijev trg je bil pred približno 100 leti še pristanišče. Za mesto je pomembna tudi najstarejša ohranjena hiša Benečanka, ki je bila rdeče barve do leta 2016. Od takrat naprej pa je prebarvana na svetlejšo barvo. Pomembna pa sta tudi mestno obzidje in cerkev svetega Jurija, ki ima kar 48,7 metrov visok zvonik, katerega krasi angel Mihael.

VAJA

◄ MUZEJI