Hrana

Kranjska klobasa vsebuje večinoma svinjsko meso in trdo slanino brez kože. Klobaso vroče dimijo na točno določeni temperaturi.

Idrijski žlikrofi so domača jed, značilna za Idrijo. Narejeni so iz rezančevega testa s krompirjevim nadevom in imajo značilno obliko. Pripravljajo se kot predjed, priloga ali samostojna jed, zabeljena z ocvirki. Idrijski žlikrofi so tudi prva slovenska jed, ki je bila zaščitena na ravni Evropske unije. Tipična idrijska priloga je tudi bakalaca, to je omaka iz jagnjetine in zelenjave.

Dražgoški kruhek je ročno oblikovan in okrašen medeni kruhek. Ime je dobil po vasi Dražgoše pri Železnikih. Najstarejši obliki sta okrašeno srce in krajček, to je medeni kruhek v obliki polmeseca. Dražgoški kruhki se sicer izdelujejo še v drugih oblikah, kot na primer v obliki majolke, zvezde, rožice, fajfe, miklavža itd. Izdelani so iz medenega testa in nato ročno oblikovani s cvetličnimi motivi. Vsak kruhek je unikaten, njihovo izdelovanje pa sega že več kot 200 let nazaj. 

Z miško pojdi na fotografijo in počakaj, da se izpiše, kaj je na fotografiji.

Loška smojka je postna in dietična jed, ki izvira iz  Škofje Loke in okolice. Ponavadi so jo jedli za večerjo. Gospodinja je zložila repe v železni ali glinasti lonec in ga porinila v vročo peč. Smojka se je kuhala ves dan.

Ajdovi krapi so znana gorenjska jed, narejena iz ajdove moke, slane vrele vode in ostre moke. Beseda ajda izhaja iz stare nemške besede Heiden, ki pomeni poganska. Ajda je Slovane obvarovala pred lakoto in jih nasitila z marsikatero dobroto. Tak primer je jed ajdovi krapi, ki so dobili tako ime, ker spominjajo na ribo, in sicer na krapa.

 

VAJA

◄ OSNOVNE INFORMACIJE                                                                                                                                                   OBIČAJI ►