Hrana

Prekmurska gibanica je sladica, ki je sestavljena iz velikega števila plasti. Za njeno izdelavo sta potrebni spretnost in natančnost. To je praznična in obredna jed. Gibanica je izpeljanka iz besede guba. Narejena je iz krhkega in vlečenega testa. Vsebuje kar štiri nadeve, in sicer nadev iz maka, skute, orehov in jabolk. 

Zlevanka je ena izmed preprostih sladic. Možnost priprave je iz različnih mok ter na slan ali sladek način. Najbolj tipična je priprava iz ajdove ali koruzne moke, jajc, mleka, soli in bučnega olja. 

Bujta repa je jed, ki se po navadi pripravi v času kolin, kar razkriva tudi ime, saj ‘bujiti’ pomeni ubiti. Jed vsebuje svinjske kosti, kislo repo in proseno kašo. 

Kisilakovi rezanci so rezanci, ki so največkrat postreženi s polivko iz kisilaka (skute) in kisle smetane. 

Bograč je pripravljen iz treh vrst mesa, čebule, krompirja, začimb in vina. Najprimernejše vrste mesa so divjačina, svinjina in govedina. Ko je jed kuhana, je precej gosta.

Z miško pojdi na fotografijo in počakaj, da se izpiše, kaj je na fotografiji.

VAJA

◄ OSNOVNE INFORMACIJE                                                                                                                                                   OBIČAJI ►