Običaji

Z miško pojdi na fotografijo in počakaj, da se izpiše, kaj je na fotografiji.

OBIČAJ

V alpskih pokrajinah je običaj otepanje. Gre za koledniške obhode maskirancev, obiskovalci pa lahko opazujejo tudi pripravo Bohinjskega sira. 

 

NARODNA NOŠA

Alpski tip ljudske noše je najbolj podoben srednjeevropskim kmečkim nošam. To je tudi razlog, da ga uvrščamo med najbolj razvite tipe pod vplivom meščanstva in modnih sprememb. Posledično ravno ta noša velja za najbolj okrašeno slovensko nošo.

Moška noša je precej enotna in je sestavljena iz hlač iz suknja ali platna, platnene srajce z razporkom na prsih, telovnika, klobuka in škornjev.

Ženska noša pa vsebuje belo platneno srajco brez ovratnika, krilo, dolgo do gležnjev, in predpasnik. Na glavi so imele pečo, to je preprost kos platna.

 

PLES

Za tamkajšnje plese so značilni potrki, obrati in poskoki. Plesi so precej živahni in zelo prepoznavni.

Mednje sodi najstarejši ples, ki se imenuje Potrkan ples in je še posebej značilen za to območje. 

Znan je tudi Ples s pogačo, pri čemer ženska pleše s pogačo na glavi. To naj bi počele za boljšo letino.

Polka na počez je parni ples, ki je najbolj značilen za območje Gorenjske. Za izvedbo plesa je potrebno veliko prostora. Ob plesu pa je pogosto značilno tudi petje. Prav tako sta znana plesa

Koutre šivat in Žakle šivat, za katera je značilen tek pod dvignjenimi rokami soplesalcev.

Med najbolj navihane plese tega območja pa spada Ples z metlo. Kot že samo ime pove, mora najpočasnejši fant, ki ostane brez plesalke, zaplesati z metlo. 

Spodaj s klikom na gumb A black isosceles triangle pointing right predvajaj posnetek in si oglej Potrkan ples.

Videoposnetek vdelan iz storitve YouTube.

 

TRADICIONALNA GRADNJA HIŠ

Nekoč so bile alpske hiše zgrajene iz lesa in kamna. Imele so majhna okna in strme strehe, pokrite s skodlami. Imele so zidano klet in pritličje, prvi nadstropje pa je leseno. Balkon v prvem nadstropju je vseboval rezljano ograjo, ki ji rečemo gank. Hiše so imele strme strehe zaradi obilice snega, da se ga na strehi ni preveč nabralo, ker bi lahko zaradi svoje teže, streho tudi poškodoval. Stale pa so v gručah.

V teh krajih so značilni tudi kozolci, ki so slovenska posebnost. Še posebej zanimivi so toplarji, dvojni kozolci, ki jih najdemo samo v Sloveniji. Predstavljajo prilagoditev človeka na vlažno podnebje z veliko padavinami, saj so kmetje v vremensko negotovem poletju lahko pokošeno travo tako posušili v seno in jo shranili za zimo.

 

VAJA

Okvirčke na sredini povleci na ustrezno fotografijo. Pri tem pazi, da se mesto na fotografiji obarva vijolično.

◄ HRANA                                                                                                                                                                                     MUZEJI ►