Običaji

Z miško pojdi na fotografijo in počakaj, da se izpiše, kaj je na fotografiji.

OBIČAJ

Jurjevanje je folklorni običaj, ki se odvija v Beli Krajini. Na njem se poje in pleše, temelji pa na tradicionalnem slovenskem prazniku jurjevanju. Za ta običaj je značilen tudi Zeleni Jurij. To je moški, ki ga oblečejo v zelene brezove veje. Njegovo delo je, da hodi od hiše do hiše in na vrata zatika vejice. To naj bi vasi in družinam prineslo srečo in zagotovilo, da bo to leto dobra letina. 

Spodaj s klikom na gumb A black isosceles triangle pointing right predvajaj posnetek in si oglej ples ob Zelenem Juriju..

Videoposnetek vdelan iz storitve YouTube.

 

NARODNA NOŠA

Narodna noša je značilno bela platnena, stkana iz lana, vse bolj tudi iz bombaža. Noša močno odstopa od tradicionalnih narodnih noš drugih pokrajin, saj so oblačila v celoti bela. Noši dodajo tudi dodatke, kot so pasovi, trakovi, nogavice, nakit in obarvani robci. Ta narodna noša je tipična belokranjska.

Za moško narodno nošo je značilno, da imajo ob širokih pasovih široke črne klobuke.

Za žensko narodno nošo je značilno, da nosijo nogavice in bele peče.

 

PLES

Ljudski plesi so se ohranili do danes. Na območju Kolpe so vidni vplivi sosednje države Hrvaške in pribežnikov Uskokov. Za to pokrajino je prav tako značilna plesna oblika kolo.

Belokranjsko kolo se lahko pleše ob spremljavi instrumentov ali petja. Lahko pa se pleše tudi brez kakršne koli spremljave. Takšen ples poimenujemo mutasto kolo.

Lepa Anka in Fruške, Jabuke, Slive sta ena izmed najbolj znanih belokranjskih kol. 

Spodaj s klikom na gumb A black isosceles triangle pointing right predvajaj posnetek in si oglej belokranjski ples.

Videoposnetek vdelan iz storitve YouTube.

 

PESMI

Najbolj znane pesmi iz tega območja pa so: Metliško kolo, Zlato jabuko, Prošel je, prošel, Sem rib’nčan Urban idr. Pesmi so zelo stare in spadajo med najstarejše ljudske pesmi v Sloveniji. 

Ena izmed znanih pesmi iz območja Dolenjske je tudi Čukova ženitev.

 

TRADICIONALNA GRADNJA HIŠ

Nekoč so bile dinarskokraške hiše zgrajene iz kamna. Zidane so bile brez malte, njihova streha pa je bila pokrita s skrlami. To so tanke kamnite plošče zložene po bolj položni strehi. Zanje so značilna manjša okna, zato da poleti ne pride skoznje preveč vročine. 

 

VAJA

 

◄ HRANA                                                                                                                                                                                  MUZEJI ►