Običaji

OBIČAJ

Kurentovanje je ljudski običaj, ki je značilen za Ptuj in njegovo okolico. Kurentovanje poteka v pustnem času, njegov namen pa je odgnati zimo in priklicati pomlad. Zimo naj bi kurenti odgnali s poskakovanjem in zvonjenjem. Kurenti so oblečeni v ovčjo kožo, okoli pasu imajo pripete zvonce, na glavi imajo maske (značilen je dolg jezik, na vrhu glave rogovi, ki so okrašeni s pisanimi trakovi), na nogah pa gamaše. V rokah kurenti nosijo ježevko, to je palica, ki je na koncu ovita v bodičasto ježevo kožo. 

Spodaj s klikom na gumb A black isosceles triangle pointing right predvajaj posnetek in si oglej, kako izgledajo kurenti.

Videoposnetek vdelan iz storitve Arnes Video.

NARODNA NOŠA

Panonski tip ljudske noše zaradi njene barve imenujemo tudi ‘’bela noša’’.

Moška noša vsebuje dolgo platneno srajco, telovnik in dolge široke platnene hlače. Okrog pasu so imeli čez srajco zataknjen še širok usnjen pas, imenovan čemer. Delovno obuvalo so bili cokli,  v nedeljo pa so nosili škornje ali nizke čevlje.

Ženska noša pa je krojena v dveh delih, in sicer vsebuje platnene rokave in platneno krilo na pas. Pomemben kos oblačila je bil tudi predpasnik, ki je bil sprva platnen, nato bombažen. Značilna sta še volneni pas in na glavi peča. Pozimi so nosile še dolge brezrokavne suknene kožuhe. 

 

PLES

Pri plesih iz tega območja, ki se nahajajo predvsem na območju Prekmurja, je mogoče opaziti vpliv madžarskih folklornih vplivov. Eden izmed njih je Tkalečka. To je cehovski ples tkalcev, pri katerem moški tekmujejo, kateri izmed njih bo hitreje pretikal robček med nogami. 

Čindara je štajerski ljudski ples z vijuganjem. Pleše se v večji skupini plesalcev, saj gre za skupinski ples. 

 

S klikom na gumb A black isosceles triangle pointing right predvajaj posnetek in si oglej ples Tkalečka.

Videoposnetek vdelan iz storitve YouTube.

 

PESMI

Eni izmed najbolj znanih ljudskih pesmi iz tega območja sta Marko skače in Ne jouči za mene.

 

TRADICIONALNA GRADNJA HIŠ

Nekoč so bile panonske hiše preproste in precej majhne. Bile so nizke in enonadstropne, navadno grajene v obliki črke L ali U. Zgrajene so bile iz lesa, ki so ga premazali z mešanico ilovice in slame. V zadnji fazi pa so hišo pobelili z apnom. Streha je bila prekrita z rženo slamo.

VAJA

Preberi trditev in izberi ustrezen odgovor glede na to, ali trditev drži ali ne drži.

 

◄ HRANA                                                                                                                                                                                     MUZEJI ►