Običaji

OBIČAJ

Za območje Idrije je značilna Idrijska čipka, ki so jo žene rudarjev izdelovale s posebnim postopkom, ki mu pravimo klekljanje.

 

NARODNA NOŠA

Narodna noša predalpskih pokrajin je enaka kot noša alpskih pokrajin, zaradi njenih vplivov in lege. 

 

PLES in PESMI

Plesi  na tem območju so šegavi in vsebujejo potrke, ploske in hitre obrate, tako kot pri plesih na območju alpskih pokrajin. Posebno različico, in sicer mengeško, pa ima ples Mrzulina, kateri vsebuje le deset taktov. Zanimiv pa je tudi Grabčev ples, ki je prepost, a vsebuje veliko humorja in situacijske komike. 

Spodaj s klikom na gumb A black isosceles triangle pointing right predvajaj videoposnetek in si oglej primer plesa z veliko humorja.

Videoposnetek vdelan iz storitve YouTube.

Znani ljudske pesmi sta N’mau čez izaro in Ženko bo z voza prebrnil, ki sta značilna za območje Koroške. 

Spodaj s klikom na gumb A black isosceles triangle pointing right predvajaj posnetek in prisluhni pesmi. N’mau čez izaro.

Videoposnetek vdelan iz storitve YouTube.

 

TRADICIONALNA GRADNJA HIŠ

Za to območje so značilna podeželska naselja, ki so vezana na kmetijsko zemljišče. Vključujejo kmečke hiše z gospodarskimi poslopji in dvorišči. Tipi hiš se v predalpskem svetu dokaj razlikujejo. Bližje, kot smo meji z Alpskimi pokrajinami, bolj so hiše podobne značilnim alpskim hišam. Torej tovrstne hiše imajo spodnji del zgrajen iz kamna, zgornji pa iz lesa. Značilna je strma dvokapna streha na čop, ki je pokrita s skodlami. Obvezni element te hiše je balkon, ki mu po domače rečemo gank. Bolj kot se oddaljujemo meji z alpskimi pokrajinami, bolj so hiše podobne mestnim hišam.

 

VAJA

Preberi vprašanje in izberi pravilen odgovor, s klikom na ustrezen gumb.

S klikom na gumb A black isosceles triangle pointing right predvajaj prispevek iz informativne oddaje Svet in nato reši kviz pod videoposnetkom.

Videoposnetek vdelan iz storitve YouTube.

◄ HRANA                                                                                                                                                                                     MUZEJI ►