Običaji

NARODNA NOŠA

Primorski tip noše je podoben alpskemu tipu.

Moška noša se od alpske narodne noše razlikuje v tem, da vsebuje široke dokolenske hlače.

Ženska noša pa vsebuje dolgo belo srajco z rokavi, ki so precej široki in imajo koničaste izreze. Čez srajco imajo oblečena še dva brezrokavnika – zgornji je iz belega platna, spodnji pa iz črnega ali rjavega. Na glavah so nosile peče, ki so bile zelo  bogato okrašene, obute pa so imele čevlje. 

PLES

Plesi na območju obsredozemskih pokrajin so v večini mlajšega izvora, pri katerih pa se prav tako vidi meščanski vpliv. Kar precej se razlikujejo od ostalih slovenskih ljudskih plesov, saj so lahkotni in elegantni. 

Rezijanski ples je ples, ki se pleše v paru. Moški in ženska gledata drug proti drugemu in z zibajočimi koraki menjata svoji mesti. Ko se melodija zaključi, z nogo udarita ob tla. 

Stara polkica pa je starejši ples in je dvokoračni ples z obrati. Ime se je pojavilo pred poimenovanjem polka, zato mu še danes dodamo zraven besedo ‘stara’.

Spodaj s klikom na gumb A black isosceles triangle pointing right predvajaj posnetek in si oglej rezijanski ples.

Videoposnetek vdelan iz storitve YouTube.

 

PESMI

Znane ljudske pesmi iz tega območja pa so Ne za mano ljubca moja  in Muoj oča ima konjiča dva, Izidor ovčice pasel, Ta jora ta Banerina in Rezijanska. 

Spodaj s klikom na gumb A black isosceles triangle pointing right predvajaj posnetek in prisluhni pesmi.

Videoposnetek vdelan iz storitve YouTube.

 

TRADICIONALNA GRADNJA HIŠ

Arhitektura hiš se je na tem območju prilagodila močni burji, ki je zaradi svoje sunkovite moči odkrivala strehe hiš. Večina hiš je zato kamnitih, strehe pa so položne in krite z opečnimi korci. Streho zaradi močnih sunkov še dodatno obtežijo s kamni. Na strehi je še dimnik, iz strehe pa je speljan baladur, to je pokrita terasa pred vhodom. Za te hiše je tudi značilno, da imajo čim manjša in ozka okna in napušče.Majhna okna pripomorejo k tem, da je poleti hladno, pozimi pa so toplotne izgube manjše.  Ob hiši se navadno nahaja še štirna, to je vodnjak za zajeto kapnico.

VAJA

◄ HRANA                                                                                                                                                                                     MUZEJI ►